Gyógyszolgáltatások

58566719081507480462.jpg

A kezelések igénybe vételének módja

Az OEP által támogatott kezelésre minden magyar állampolgárságú, TB kártyával rendelkező személy jogosult.
A gyógyfürdő rheumatológiai szakrendelésén évente 2 alkalommal rendelhet el a szakorvos OEP által támogatott gyúgykúrát.
A vény a felírástól számított 30 napig érvényes, ezen idő alatt a kúrát a vendégnek meg kell kezdenie. A kezdéstől számított 56 napon beül pedig az összes kezelést igénybe kell vennie, mert a vény 56 nap után nem érvényes.
A kezelések vényre történő felírása után a gyógyfürdő diszpécserénél időpontot kell egyeztetni. Elmaradt kezelés pótlására csak orvosi igazolás bemutatása esetén- újbóli időpont egyeztetés után - van mód.
Időpont egyeztetésre telefonon is van ehetőség a 74/465-335-ös telefonszámon hétfőtől péntekig 8.00 - 15.00 h között.
Vénnyel és kezelőlappal érkező betegeinknek az orvos által felírt kezelésekhez kapcsolódó kiegészítő jegyek ellenértékét egyösszegben, a kezelések megkezdése előtt, a beosztás elkészítésekor kell kifizetniük. Elmaradt kezelés pótlására csak abban az esetben van lehetőség, ha a beteg az elmaradt kezelés napjáról orvosi igazolást hoz. A fel nem vett, de előre kifizetett kezelések ellenértékét csak orvosi igazolás bemutatása, illetve rendkívüli indokoltság esetén áll módunkban visszatéríteni. Gyógykezelésre érkező vendégeink a fürdőben 4 órát tartózkodhatnak. Amennyiben a beteg a 4 óra leteltét követően nem hagyja el a fürdő területét, úgy időtúllépés miatt a kaució összegéből a különbözeti jegy összege levonásra kerül.
Egészségvédelmi okokból a higiéniai lepedő használata minden kezelésre érkező betegnek kötelező! A többször használható lepedő ára 250,- Ft.

Egyéb egészségmegőrző szolgáltatások
Gyógyászati részlegünkön további, TB által is támogatott kezelések igénybe vételére van lehetőség, kizárólag szakképzett munkatársak közreműködésével: egyéni torna, elektromos végtagfürdő, elektromos kádfürdő, speciális galvánáram kezelések stabil galván, Kowarsik-galván, Bougignon gaván, Bergonier gaván), iontoforézisek, szelektív ingeráram kezelések, interferencia, diadynamik, ultrahang, magnetoterápia.
01 - Termál medencefürdő: A gyógyvíz gyógyító hatásai lehetnek mechanikai, hőmérsékleti és kémiai hatások. A mechanikai hatás a víz felhajtó ereje, a hidrosztatikai nyomás. A hőmérsékleti hatás (32 - 38 0C) a keringést és a perifériás keringést is gyorsítja, valamint emeli a légzési perctérfogatot. A kémiai hatásnál a gyógyvíz különböző alkotó részei közül egyesek a bőrön át fejtik ki hatásukat, másik részük a vérkeringésbe jutva farmatológiai tulajdonságaiknak megfelelően fejtik ki hatásukat.
A fürdőkúra lényegéhez tartozik a rendszeres ritmusban megismétlődő küszöb alatti ingereknek a központi idegrendszerben és ennek útján az egész idegi hormonális rendszerben kiváltott hatása. A gyógyvíz változást a bőr hőmérsékletében, az izomerőben, az izomkörfogatban, a vérkeringésben; javultak az izomfájdalmak, a mozgáskorlátozottság, és csökkentek az izületi duzzanatok. Az alkáli hidrogénkarbonátos víz, mint ahogy azt a tapasztalatok mutatják, az intenzív hő és ingerhatások összegződésének eredményeként reumás mozgásszervi betegségek, idült gyulladások esetében is eredményesen használható.
02 - Termál kádfürdő: Szakképzett személyzet felügyelete mellett gyógyvízzel töltött kádban történik a kezelés. A kádfürdő azon betegek részére ajánlott, akik valamilyen nem fertőző bőrbetegségben (pl. pikkelysömör) szenvednek, vízelettartási problémáik vannak, illetve egyéb súlyos szív - és érrendszeri betegségük van.
03 - Iszappakolás: A kezelés Hévízről hozott gyógyiszappal történik, mely során a 42 oC-os iszapot a megfelelő testrészre felhelyezik. Ez a gyógymód krónikus gyulladásos, reumatikus és degeneratív betegségek esetén alkalmazott.
04 - Súlyfürdő: A gerinc kopásos, degeneratív betegségeinek legfontosabb konzervatív kezelési módja. A gyógyvizes medencében, a beteg testsúlyától függően nyaki felfüggesztéssel vagy hónalj megtámaszkodással történik, s ezen kívül a páciens derekára vagy bokájára egy öv segítségével súlyt függeszthetünk.
A gyógymód célja, hogy a csigolyákat - a víz felhajtóereje által enyhített módon - egymástól eltávolítva, a gerincoszlopot mintegy, megnyújtva, lehetővé tegyék a porckorong eredeti állapotának visszaállítását.
05- Szénsavas fürdő: A perifériás keringési zavarokra és érszűkületes betegségek kezelésére használt gyógymód során a páciens egy speciális kádban helyezkedik el, miközben a meleg gőzben elnyeletett CO2 kifejti gyógyító hatását A szabad szénsavgáz apró buborékok alakjában borítja el a beteg testfelületét, kipirosítva ezzel a bőrfelületet, kitágítja a hajszáledényeket, ezáltal megkönnyítve a vérkeringést és a szív koszorú ereinek keringését is. Vegetatív nyugtató hatású, enyhe szívpanaszoknál, infarktus utáni állapotban, kimerültségnél, stressz okozta panaszoknál nyugtató hatású. Indikált minden olyan esetben, amikor valamelyik szerv vérellátásának javítására van szükség. Alkalmazható még cukorbetegségnél, időskori vagy hormonális okból kialakult mészhiány, a vegetatív idegrendszer működésének javítása, kondicionálás. A csontritkulás megelőzésére és kezelésére is kiválóan alkalmas.
06- Orvosi gyógymasszázs: A masszázs lehet frissítő, fürdős vagy gyógymasszázs. Célja a feszes izmok és a fájdalmas testrészek ellazítása és az izmok vérkeringésének javítása. A bőr rugalmasságát a vérbőség fokozásával állítja helyre, a bőr alsóbb rétegeibe lerakódott salakanyagokat eltávolítja és az izomzat keringését fokozva annak teljesítőképességét növeli.
07 - Tangentor vagy víz alatti vízsugár masszázs: A masszázs és a gyógyvíz együttes hatására az izomkötöttség csökken, az izomzat és a kopásos izületek kötöttsége csökken.
08 - Vízalatti csoportos gyógytorna: A torna szakképzet gyógytornászok felügyeletével és irányításával történik. Torna közben a víz felható erejének hatására csökken a vízben mozgó test súlya, így a mozgás nem terheli az izületeket, ezért izületi fájdalom mellett is alkalmazható.
09 - Komplex fürdőgyógyászati ellátás: A fent említett 8 gyógytényező és a különböző fizioterápiás kezelések közül összesen 4-et tartalmazhat. Ezen gyógytényező felírására orvos szakmailag indokolt esetben van mód. Csak a fürdő saját reumatológus szakorvosa rendelheti el. A kezelés lényege az állandó orvosi felügyelet, mely lehetőséget biztosít a kúrán belül kiírt kezelések program közbeni változtatására.
Egyéni vagy csoportos gyógytorna : Szakképzett gyógytornász felügyeletével és segítségével. A gyógytorna a komplex fizioterápia szerves része. A csoportos torna lehet felső végtag torna, nyak-váll torna, csípő- vagy alsó végtagi torna, illetve gerinctorna. A gyógytorna egy speciális mozgásterápia, amely a megbetegedett szerv vagy testrész funkciójának helyreállítására különböző gyakorlatokat és eszközöket (p. fizioball, súlyzó, erősítő szalag, dynair párna, bordásfal stb.) alkalmaz.
Az egyéni tornánál az orvossal együttműködve, speciális egyénre szabott mozgásterápiát alkalmazunk, amely a megbetegedett szerv vagy testrész funkciójának helyreállítását szolgálja, figyelembe véve a beteg pszichés, alkati és életkori sajátosságait. Speciális egyéni tornáink: Bobath, Terrier, Magnus.
Négyrekeszes galván: Gyógyvíz és galvánáram kombinációjával történik a kezelés a végtagokon. Nagyobb részben korábbi idegfájdalmak és gyulladások maradványtüneteinél, kisebb részben kopásos (degeneratív) elváltozások panaszainál tudjuk eredményesen alkalmazni.
Elektromos kádfürdő: Kombinálja az elektromos áram és a hidroterápia előnyös hatásait. A kezelést különböző hőfokú vízben végzik. A kezelés során egy gyógyvízzel töltött kádba egyenáramot vezetnek. A kezelés keringés javító, fájdalom csillapító hatású. Elsősorban olyan betegségeknél alkalmazzák, amelyek egyszerre több izületet, testtájékot is érintenek. Nyakból derékból végtagokba sugárzó fájdalmaknál, ideggyulladásoknál kiváló.
Ultrahang: Mechanikus rezgések által létrehozott mikromasszázs, mely termikus és kémiai hatásokat is kivált. Gyulladáscsökkentő, izomlazító, fájdalomcsillapító, értágító és hámosító hatású. Hatékonyan alkalmazható a nyak-váll izomzat kötöttségénél, izületi kopásos betegségeknél, gerinc kisizületi fájdalmaknál.
Magnetoterápia: A mágneses tér hatására javul a sejtek oxigén ellátása, a sejtek belüli ionforgalom felgyorsul. Az ionvándorlás gyorsulása miatt a salakanyagok gyorsabban kiválasztódnak, így a gyulladásos folyamatok és a velük járó fájdalom csökken. Degeneratív elváltozásoknál, izomgyengeség - és merevség esetén, sérülések utókezelésekor alkalmazható. A pulzáló elektromágneses tér biológiai hatásán alapul, s ennek hatására a csontképződés fokozódik. Mivel nem melegíti fel a kezelt testrészt, olyan esetekben is kiváló hatású, ahol fémprotézis - beültetés történt.
Diadynamic, interferencia: Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású kezelések, amely során különböző áramformákkal, jól szabályozható időtartamú és erősségű áramimpulzusokkal kezelünk. Krónikus fájdalom - syndromák, izomkötöttségek, bizonyos idegfájdalmak esetén kiváló. Elsősorban fájdalomcsillapító hatásuk van, fokozzák a vérbőséget is. Mélyebb hatású a középfrekvenciás interfernciaáram, mely a fájdalomcsillapítás és az izomtorna mellett izületi duzzanatok kezelésére, lokális vizenyők felszívódására is használható.
Iontophoresis: Különböző gyógyszerek, gyógyhatású anyagok bejuttatása a bőrön keresztül a károsodott, beteg testrészekre galvánáram segítségével. A kezelés hatása lehet helyi és általános: izomfájdalmak, túlerőltetés, izületi gyulladások enyhítésére, gyorsítja a vérömlenyek felszívódását, puhítja a hegesedéseket.
Stabil galván: Leszálló és felszálló áramformában is alkalmazható. Ideggyulladásoknál, alsó- vagy felső végtagba sugárzó neuralgiás fájdalmaknál eredményesen alkalmazható.
Tens: Izom és idegstimulátor, melynek alkalmazása krónikus izületi fájdalom, izomfájdalom, csontritkulás, isiáz, idegfájdalom csillapítása, izomerősítés, izomlazítás, regeneráció meggyorsítása esetén javasolt.
Valamennyi kezelést szakképzett munkatársak segítségével és felügyeletéve végezzük, a 17/1997. (IV.30.) NM rendeletben foglalt előírások betartásával.

TERMÁL VENDÉGHÁZ KÉNYEZTETÉS

84760124021676992028.jpg
A Palermo medence egy tökéletes családi medence. Egy termékben egyesíti a tartósságot, az ergonómiát és az energiahatékonyságot. A kapitány ülés nyak-, váll-, derék- és csípő-masszírozó fúvókái jótékonyan hatnak ezen területek vérkeringésére. A két fekvőhely nyújtotta kényelem pedig zavartalan relaxációt tesz lehetővé.